Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


November 2012


Videobutikkens afløser


Med videotjenesten Netflix debut i Danmark, kan vi se konturen af den fremtidige filmdistribution.

Det har blot været et spørgsmål om tid, før online videotjenester ville overtage videomarkedet. De gamle videobutikker er allerede i tilbagegang. Spørgsmålet er, hvem der kommer til at etablere dette marked i Danmark.

Først ude i Danmark er den populære amerikanske tjeneste, Netflix. I løbet af kort tid forventes såvel YouSee og HBO at lancere konkurrerende produkter. Men allerede fra start viser Netflix, at onlinevideo har gode muligheder.

Netflix er tilgængelig fra stort set hvilken som helst teknisk platform (computer, iPad, mobilenheder). Man opretter sig ganske nemt som bruger og indtaster sine kreditkortoplysninger. Prisen er 80 kr. månedligt, dog er den første måned gratis, og man kan frit melde sig ud igen.

Når man har logget ind, er det lige på og vælge den film man har lyst til at se. Man klikker på filmen, og den loader - imponerende hurtigt og med absolut godkendt kvalitet. Næsten alle udenlandske film har danske undertekster, enkelte nøjes med engelske undertekster. Underteksterne er med en hidsig gul farve, som hverken kan ændres eller fravælges.

At finde en film

Det kan være noget uoverskueligt at finde rundt blandt de mange film. De er sorteret i forskellige kategorier, som er mere eller mindre forståelige. En kategori som Indie er knapt så nem at forstå for danske som for amerikanske brugere. Her finder man fx danske film som Over Gaden Under Vandet, Efter brylluppet eller Små ulykker. Og så kan vel snart sagt alle danske film kategoriseres som Indie.

Kategorierne er i øvrigt forskellige, afhængigt af hvilken platform man bruger. Og det kan være ret vanskeligt at danne sig et overblik over udbudet af film. Antageligvis er der 2.000 film på repertoiret fra start.

Hovedvægten af film er 3-10 år gamle. De fleste ældre film har været vist på danske TV-stationer ganske mange gange. Der er en del danske film med klar overvægt af komedier og stand-up-artister.

At finde film fungerer således ligesom i en almindelig videobutik. Film stilles op i mange systemer, som ikke er gennemskuelige.  


Tanken er ikke at kunden skal få overblik, derimod at kunden skal lade sig friste her og nu. Her surfer man, træffer et valg og er straks i gang med at se filmen. Fænger den ikke, kan man bare vælge en anden film.

Ærgerligt nok er der ikke nogen huskeliste tilknyttet, så man, efter at have kigget rundt, kan se hvilke film, man måske vil se en anden god gang.

Vil man se en TV-serie, foregår det imponerende hurtigt sammenlignet med køb af kommercielle DVD'ere. Der er ikke noget med at vente på at elementer indlæses. Man klikker på seriens navn, kan derefter vælge hvilken sæson og hvilket afsnit, man vil se - og vupti er man på. Det tager mindre end 30 sekunder, fra man bestemmer sig for hvilken serie, man vil se, til man faktisk er i gang.

Det går naturligvis lige så hurtigt med almindelige spillefilm.

TV-serierne er gennemgående af lidt ældre dato, fx finder man kun sæson 1 af Mad Men, men hele 8 sæsoner af 24 timer.

Hvem er du?

Alt hvad du gør på Netflix lagres i systemet. Systemet kan huske, hvilke film du har set, hvilke film du har givet stjerner - foruden at du kan indtaste din egen personlige profil, ud fra hvor ofte du mener, at du ser bestemte genrer. Du kan sætte stjerner ved et stort antal velkendte film, hvorved Netflix almene stjerneanbefalinger af de enkelte film får stemmer - og din personlige profil præciseres.

Ud fra dine valg sorterer Netflix visninger for dig. Ser du ofte komedier, popper komedier også op først på din skærm.

Har man hang til paranoia, kan det have en vis effekt, at en af kategorierne er "Top 10 for (dit navn)", hvor Netflix angiver nogle forslag netop til dig. Og i samme klasse er kategorien "Fordi du så...". Når man markerer en film, vises det antal stjerner - som Netflix tror du vil give filmen!

Dette kan udvides til også at indgå i din Facebook-profil, så dine anbefalinger sendes videre til dine Facebook-venner.

Farvel til udlejningen

Den oplagte svaghed ved Netflix er naturligvis, at selv om der er mange film med, så er udvalget langt fra stort nok. De fleste vil også forvente, at nye film dukker hurtigt op. Nu har det karakter af, at man får en mulighed for at se nogle film, man ikke nåede lige da de var fremme. Eller gense film, man allerede har et forhold til.

Det, der frister ved Netflix lige nu, er, at installation og brug fungerer så nemt og intuitivt. På alle platforme. Og at det er så meget nemmere end at leje eller købe film. Filmene fylder ikke noget og skal ikke afleveres tilbage. Og det er ganske godt gået for 80 kr. om måneden.

Rigtig spændende bliver det selvfølgelig, når konkurrenterne om få måneder tilbyder alternativer.

Søndag Aften 11/2012       Del

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2012






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997-2012 Søndag Aften.. All rights reserved.